Lacné potraviny v Rakúsku? Štatistiky hovoria niečo celkom iné

Ceny v našich obchodoch sú vysoké a potraviny majú mizernú kvalitu. V Rakúsku, Francúzsku alebo Holandsku si kúpite v supermarkete omnoho kvalitnejšie výrobky a ich cena je dokonca o niečo nižšia ako u nás. Naozaj?

Ak by sme brali do úvahy naozaj len to, že hľadáme kvalitné potraviny, možno by nás na západe predbehli. Ale aj tam platí, že za vysokú akosť si treba aj priplatit. Eurostat dva razy ročne porovnáva cenovú úroveň viac ako 2400 rôznych druhov tovaru a služieb, na základe čoho prináša veľké porovnania cenovej hladiny v jednotlivých štátoch nielen EÚ, ale takmer celej Európy. Ako teda obstálo Slovensko?

zeleninka

Zelenina na Slovensku nepatrí medzi najlacnejšie, no na Rakúsko sa nechytáme. (zdroj: Pexels)

U väčšiny susedov je lacnejšie

Eurostat porovnáva široké spektrum rôznych bežných tovarov, do ktorých sú zarátané napríklad aj služby, doprava alebo energie. Vo všeobecnosti najlacnejšie je spomedzi skúmaných európskych krajín v Macedónsku. Ceny ako také tam nedosahujú ani polovicu priemeru všetkých európskych krajín.

Na Slovensku sa ceny hýbu o pár bodov pod európskym priemerom. V praxi to znamená, že vo všeobecnosti nakúpime približne o 10 percent lacnejšie, ako priemerný Európan. Naopak najdrahšie je vo Švajčiarsku, ktoré dosahuje vyše jeden a pol násobné ceny.

Aj keď Slovensko predbiehajú spomedzi členských štátov EÚ v nízkych cenách krajiny ako Rumunsko, Bulharsko, Poľsko alebo Česko, napríklad doprava a komunikačné služby u nás patria medzi jedny z najlacnejších v celej Európe.

Vo všeobecnosti teda platí, že nákupy sa viac oplatia v Česku, Poľsku či Maďarsku. Je jedno, či tam nakúpite elektroniku alebo napríklad potreby do domácnosti. Nás však najviac zaujímajú potraviny. Ak Slovensko obstálo v porovnaní so susedmi?

Ešte lacnejšie.

Mäso v Poľsku kúpite o polovicu lacnejšie, než je európsky priemer. (zdroj:pexels)

Do Poľska po mäso aj potraviny

Podobne ako pri všeobecnom tovare, aj pri samotnom jedle je Macedónsko najlacnejšou krajinou v Európe. Prekvapivé však môže byť, že v Poľsku je vo všeobecnosti jedlo druhé najlacnejšie. Naši severní susedia tak predbehli aj Albánsko či Bosnu a Hercegovinu.

Vo všeobecnosti si môžete mäso a mäsové výrobky v Poľsku kúpit za približne polovičné ceny v porovnaní s európskym priemerom. V našich obchodoch to však taktiež nie je vôbec zlé, v porovnaní s priemerným európanom za mäso zaplatíme o štvrtinu menej.

Naopak mimoriadne draho v našich potravinách nakúpite oleje a tuky. V tomto ohľade sme až na 122 percentách priemernej ceny v Európe. Na druhej strane však stále platí, že v Rakúsku je aj táto položka ešte o čosi drahšia než u nás.

Aj keď sa teda na prvý pohľad pri vstupe do našich supermarketov môže zdať, že nikde na svete to už drahšie byť nemôže, neverte tomu. Podľa prieskumu Eurostatu je totiž Slovensko až 22. v rebríčku výšky cien v rámci EÚ.

Jedlo, nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabak. (zdroj:Eurostat)

Jedlo, chlieb a obilniny, mäso, ryby, syr, vajcia a mlieko.  (zdroj:Eurostat)

Jedlo, oleje a tuky, ovocie, zelenina a zemiaky, ostatné jedlo. (zdroj:Eurostat)