Mexičania zásobujú svet avokádom. Sami si ho dovoliť nemôžu

Veľký svetový dopyt, slabá úroda a drogové kartely. To sú dôvody, prečo si Mexičania najnovšie pripravujú falošné guacamole. Ceny avokáda vystrelili a používať ho v obľúbenom jedle sa pre nich stalo luxusom.

Zdroj snímky: Pixabay

Falošné guacamole obsahuje základné ingrediencie ako paradajky, čili, soľ, cesnak, koriander, ale na miesto avokáda Mexičania používajú miestnu odrodu tekvice. Dip si zachováva farbu, konzistenciu i chuť, ale pre krajinu, kde je guacamole jedným z kulinárskych symbolov, je to frustrujúce. Mexiko je navyše najväčším svetovým producentom avokáda.

Guacamole totiž zachutilo celému svetu. Portál Deutsche Welle uvádza, že až 80 % z mexickej produkcie smeruje do Spojených štátov. Zvlášť v čase finále Super Bowlu, počas ktorého sa konzumuje dip na tony.  Na tohoročné finále  Mexičania exportovali do USA 120 tisíc ton avokáda. To je o 20 % viac ako vlani.

Mexičania si na ňom nepochutnajú

Situácii nepomáha ani slabšia úroda. DW píše, že za prvých päť mesiacov medziročne klesla produkcia o 1,2 %, teda 10 tisíc ton, zatiaľ čo sa export zvýšil o 7,6 %. Za posledných desať rokov zrástol vývoz štvronásobne. Avokádo je totiž považované za superpotravinu, ktorá je bohatá na nenasýtené tuky, draslík a vitamín E. Na mexickom trhu je jednoducho málo avokád, a tak sa ceny šplhajú hore. V júni stál kilogram 100 pesos, čo je skoro 4,70 eur.

A do tretice, na biznise sa chcú priživiť aj drogové krately. Tie sa poľnohospodárom vyhrážajú alebo ich vydierajú, prípadne prepadávajú zásielky avokád.

To však nie sú jediné problémy, ktoré so sebou superpotravina prináša. Jej pestovanie spôsobuje odlesňovanie tropických pralesov a vyžaduje si veľké množstvo vody. Viac sme o tom písali tu.