Slováci ročne zjedia 78 ton kötbullaru. Ikea rastie aj vďaka jedlu

Ak by sa zajtra prestal v Ikey predávať nábytok, legendárny švédsky reťazec by to zrejme nepoložilo. Dôležitou a stále rastúcou súčasťou tejto značky je totiž aj jedlo. Na Slovensku je stále iba jediná predajňa, no napriek tomu za uplynulý rok navštívilo Ikea reštauráciu, bistro, kaviareň alebo obchod so švédskymi špecialitami 1,4 milióna ľudí.

obchodík

Švédsky obchodík, zdroj: IKEA

„Najpopulárnejšie jedlo sú tradičné švédske mäsové guľôčky, ktorých sa zjedlo spolu 78 ton,“ konštatuje pre Igelitku hovorkyňa Ikea Slovensko Jana Hrubcová. Okrem toho sú mimoriadne populárne aj hot-dogy, ktoré medzinárodný gigant predáva za 50 centov. V priemere si párok v rožku kúpil každý tretí človek, ktorý sa zastavil pri časti s jedlom.

Zdravé potraviny

Filozofiou Ikey je priblížiť sa čo najviac lokálnemu zákazníkovi. Aj preto je približne polovica ponúkaných jedál škandinávskeho pôvodu, zvyšok sa prispôsobuje domácim chutiam. V slovenskom obchode napríklad nájdete vyprážaný syr s brusnicami, ktorý by ste vo Švédsku hľadali márne.

Najpopulárnejšie jedlo sú tradičné švédske mäsové guľôčky, ktorých sa zjedlo spolu 78 ton.

Jana Hrubcová, hovorkyňa Ikea Slovensko

Kaviareň v Ikey. zdroj: IKEA

Úspech jedla v predajni s nábytkom dokumentuje aj fakt, že sa priestory s potravinami neustále zväčšujú.

„Nedávno sme vylepšili obchodík so švédskymi špecialitami, kde sme pridali ďalší výdajný pult s pokladňou,“ hovorí Hrubcová. Do sortimentu postupne pribúdajú aj zdravé potraviny. Napríklad ovocné smoothie bez prísad živočíšneho pôvodu či instantný nápoj s bakteriálnou kultúrou. V ponuke sú aj zeleninové guľôčky – vegetariánska alternatíva obľúbených mäsových guľôčok.

Ikea chce aj samostatné reštaurácie

V zahraničí sa už začína nahlas rozprávať o tom, že by Ikea otvorila aj samostatne stojace reštaurácie. Čoraz častejšie sa totiž stáva, že človek sa vyberie do obchodu s nábytkom, a pritom má po celý čas v prvom rade chuť na kötbullar (legendárne mäsové guličky).

Jednoduchá, ale fungujúca reštaurácia. zdroj: IKEA

Z údajov spoločnosti vyplýva, že približne 30 percent zákazníkov do obchodu už vôbec nechodí kvôli nákupu nábytku, ale len za jedlom. O otvorení samostatných reštaurácií sa hovorí napríklad v anglickom Manchesteri, ale napríklad aj v Kanade.

Na Slovensku je síce zatiaľ takáto možnosť skôr fikciou, no na druhej strane, aj Tchibo vždy ľudia vnímali v prvom rade ako značku kávy. A dnes v ich obchode nájdete pyžamo aj doplnky do domácnosti.